Doorgaan naar hoofdcontent

Weet Chantal veel...

Deze week verscheen een merkwaardige oproep op de nieuwspagina van onze Vereniging. Ik heb er één twitter over voorbij zien komen. Vonden we het het vermelden niet waard? Is dat typerend voor het voorzichtige en 'volgzame' karakter van de bibliothecaris? Ik heb het drie keer overgelezen en toen wist ik het zeker: Dit Is Slecht.

Het zit zo. De AVRO start in oktober met de nieuwe gameshow Weten zij veel, gepresenteerd door de lieftallige Chantal Janzen. Hierin neemt een kandidaat het op tegen zes groepen, die echt heel duidelijk als groep herkenbaar zijn. Denk aan krakers, hockeymeisjes, slagers, kapsters, surfers, gothics én bibliothecaressen. Elke groep roept bij de kijker en de kandidaat een uitgesproken mening op. Als het je lukt om die mening te ontkrachten, ga je met een leuk geldbedrag naar huis. Bingo! Maar het mooiste komt nog.

De omroep is op zoek naar vrouwen (liefst 35+) die het leuk vinden om de bibliothecaressengroep te vertegenwoordigen in de show. Op 15 en 16 augustus zijn er castingdagen in Amsterdam. Mocht u zichzelf of anderen herkennen in het profiel, en heeft u interesse, stuur dan uw naam, telefoonnummer en voorkeur voor castingdag op per e-mail.

Ik snap het wel. De fun van deze show is juist dat je stereotypen in het zonnetje zet. Ik zal dus niet roepen dat we geen knotjes, strakke pakje en strenge brilletjes meer dragen. Of sweaters, 'practische' schoenen en stoffen tasjes. En dat we ook niet verstoord opkijken als er iemand een beetje lawaai maakt. Maar ik zou het wel prettig vinden als ze de juiste termen gebruiken. Zoals in het ziekenhuis alle zusters nu verpleegkundigen zijn, zo werken er in bibliotheken bibliothecárissen. Die leeftijd is het probleem niet, daarmee heb je ongeveer 95% van ons personeel te pakken, maar waarom mogen alleen vrouwen zich melden? Er zijn ook best wel wat leuke bibliomannen. Zal wel niet stereotype genoeg zijn.

Het is dat ik dus juist vanwege dit soort Brood & Spelen geen tv heb, laat staan dat ik er aan mee zou werken, maar anders... Ik heb alleen al binnen mijn kleinschalige netwerk in no time zes bibliothecarissen bij elkaar die Kijker & Kandidaat nog flink zullen verrassen en die gegarandeerd met die leuke hoofdprijs naar huis gaan. Gezien de oproep ben ik alleen bang dat mijn topteam niet door de casting komt. Ze zoeken tenslotte 'bibliothecaressen'.

Wat de AVRO nog niet weet, is dat ze juist vanwége hun briljante gameformule dat team wel kan vergeten. Wij hebben namelijk 'als groep' nog een paar duidelijke kenmerken: afwachtend, bescheiden, bedachtzaam, niet in de spotlight hoeven staan... Binnen 4 dagen melden voor de casting voor een tv-gameshow? Ik kan me vergissen hoor, dus ik ga straks natuurlijk wel even kijken. Ben benieuwd hoe die ingehuurde acteurs hun bibliotheekrol spelen.

Reacties

  1. Dat programma haalt de kerst niet vrees ik. Het heeft een hoog BNN-gehalte, de omroep die eigenlijk niets anders doen dan stereotyperen. Chantal Janzen wordt trouwens nogal overschat: één (gescript) leuke opmerking over de hockeymevrouw die niet kan zingen en ze krijgt een eigen show.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Astrid,

    Helemaal mee eens! Ik wist ook niet wat ik las...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @eazy: Tja, we zullen zien. En zonder eigen show tel je niet meer mee, dus ze móet wel...

    @digisuus: dank!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb nog meegedaan in 2 afleveringen van Lucky Letters, van RTL. Ik heb heel veel domme dingen gezegd en gedaan toen, maar ging nog wel met 900 piek naar huis. Was toch best stoer.

    Mijn portie heb ik wel gehad. Maar goed..ik mag sowieso niet meedoen :-)


    Het gaat maar zelden om positieve spotlights voor mensen om beroepsgroepen inderdaad...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @edwin: Leuk, dus Het mooiste meisje van de klas was niet eens je tv debuut! Inderdaad, mannen zijn niet toegestaan, maar ik zou je zeker gevraagd hebben voor m'n topteam ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @festina: Niet getreurd, je kon ook een castingdag naar keuze doorgeven ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Kies: een gedicht

Bart Moeyaert was van januari 2006 t/m januari 2008 stadsdichter van Antwerpen. Alles wat hij in deze functie schreef - en meer - is gebundeld in Gedichten voor gelukkige mensen . Achterin staat vermeld voor welke gelegenheid elk gedicht is geschreven en hoe het onder de inwoners werd verspreid, variërend van duizenden emails en boekenleggers via de achterkant van theaterkaartjes tot één lange zin in de nieuwe stationshal. Naast deze bundel zijn de gedichten ook te beluisteren op de stadsdichterpodcast . Geweldig, want als er iemand is die het luisteren waard is, dan is dat Moeyaert wel! En zo'n podcast, dat lijkt me ook wel wat voor de stadsdichter van Hengelo , nietwaar? Daarom hierbij m'n favoriet uit deze bundel in beeld & geluid. Omdat deze zo mooi mijn persoonlijke vakantieoverpeinzing verwoordt. Stadsdichterpodcast: Kies Kies Bestaan kan iedereen. Er zijn vraagt moed. En wat de dichter doet is pleiten voor het een. Hij wil zijn leven niet door we